Registreringsbevis

Registreringsbevis - Certificate of Registration


Detta är registreringsbeviset i original som talar om att du har en registrerad Appaloosahäst. Saknar den detta dokument äger du inte en Appaloosa utan bara en fläckig häst!

Detta dokument ska alltid följa hästen och den personen som äger den ska också stå som ägare på baksidan. Annars räknas han/hon inte som registrerad ägare och kan heller inte signera några papper som rör hästen t.ex. ägarbyte, betäckningsrapport m.m.

Har du en enfärgad (solid) Appaloosa så är den registrerad som Non-Characteristic och har ett N framför registreringsnumret. Regular Registration har # framför numret.


När du köper en Appaloosa så ska du kontrollera att dess markeringar överränsstämmer med de som finns på registreringsbeviset. Det är även bra om hästen är DNA typad i USA att den lilla klisterlappen sitter någonstans på registreringsbeviset. Så även om den är chipmärkt, men detta är inga krav.

När du köper en Appaloosa är det viktigt att du får registreringsbeviset i original, underskriven Transfer Report samt pass. Är den DNA testad be gärna om en kopia.

Om du vill komma i kontakt med Registratorn så hittar du informationen under fliken "Hästpass". Registratorn heter Malin Fahlesson och hon svarar på alla frågor gällande Pass, Svensk Registrering m.m.


För hjälp att registrera en häst i USA kan du kontakta Avelssektionen på avel@aphc.seAllmänt om registrering av Appaloosa hästarBetäckningsrapport och registreringsansökan

För att registrera en Appaloosa häst i Appaloosa Horse Club USA så fyller du i en Registration Application.

När hingsthållaren skickar in betäckningsrapporten och har betalat sina avgifter till

ApHC-USA så får han senare denna blankett (vanligtvis blå) med vissa förtryckta uppgifter för varje sto skickad hem till sig.

Denna blankett skriver han under och lämnar till sto ägaren som sedan fyller i resten och skickar in den till ApHC-USA. Notera att personen som ägde stoet vid betäckningstillfället måste skriva under blanketten. Det måste också personen som äger stoet vid fölning och den personen räknas sedan som uppfödare. Vanligtvis äger samma person stoet vid båda tillfällena och skriver under på båda ställena.

Har stoet skiftat ägare under mellantiden ska den person som står som registrerad ägare på baksidan av registreringsbeviset skriva under vid respektive tillfälle.


I ApHC-USA räknas endast personen på baksidan av reg beviset som registrerad ägare oavsett om hästen har bytt ägare flera gånger i Sverige. Det är alltid enbart den personen som kan skriva under papper som berör den hästen. Därför är det mycket viktigt att alltid göra en Transfer Report till USA varje gång hästen skiftar ägare.


Har den här blanketten kommit bort så kan man skriva ut en ny från ApHC-USA. Då måste du själv vara mycket noga när du fyller i "Breeder's certificate" som annars är förtryckt.


Viktigt att veta är att om det inte finns en inlämnad betäckningsrapport så kommer inte Registrerings Ansökan att gå igenom. Man kan helt enkelt inte registrera en häst i

ApHC-USA utan att det finns en betäckningsrapport inlämnad.
DNA


Hingstar måste ha DNA registrerat i ApHC-USA före en betäckningsrapport kan lämnas. Ston måste ha DNA registrerat innan avkomman kan registreras. Detta betyder att fölets båda föräldrar måste vara DNA testade för att fölet ska kunna registreras.


Ska fölet senare avändas i avel så måste den också ha DNA test så det kan man lika gärna lämna in i samband med registrering så är det klart för all framtid.


Det spelar ingen roll om du gör ditt DNA test via ApHC-USA eller genom SLU i Sverige.


Gör det direkt i ApHC-USA så beställer du ett DNA TEST KIT på en särskild blankett.

Då  får du ett formulär som du fyller i och skickar tillbaka tillsammans med ett hårprov.


Annars beställer du ett DNA Test Kit genom SLU, då får du också en blankett att fylla i som du skickar in tillsammans med hårprovet. När du sedan får resultatet från SLU så skickar du in det till ApHC-USA.


För att matcha fölets DNA med föräldrarna via SLU så måste de ha tillgång till båda föräldrarnas DNA. Är en eller båda  föräldrarna testade i USA så kan du begära att få en kopia på resultatet och själv skicka det till SLU.


Används hästar av ApHC godkänd ras så måste de först vara listade i ApHC-USA samt ha DNA registrerat innan deras avkommor kan registreras.
Fotografier


När du skickar in Registreringsansökan så måste du också skicka med 4 färg fotografier på hästen. Dessa får vara utskrifter från datorn om de är på riktigt foto papper.

ApHC-USA är mycket kräsna med kvaliteten eftersom det ska hålla för arkivering. Bäst är att få bilderna framkallade i en riktig foto handel. Bilderna får inte vara större än

10,2 cm x 15,2 cm.

Bilderna måste tydligt visa hela hästen, alla dens markeringar (inkl. ärr och ev. bränn/frys märkning) på huvud, kropp och alla fyra ben och hovar.


Bilderna ska visa:


Hela hästen framifrån

Hela hästen bakifrån

Hela hästen från vänster sida, inkl. hovar

Hela hästen från höger sida, inkl. hovar

Närbilder på karakteristiska tecken så som: pälstäckning, mottlings/prickig hud,

sclera/vitt runt ögat, randiga hovar på mörka ben.


På baksidan av varje bild skriver du fölets mammas namn, kön och födelsedatum.

När du skriver kön, använd Mare för sto och Stallion för hingst.

Datum skrivs månad-dag-år t.ex. 1/31/10 om du menar 31 januari 2010.


Om inte bilderna tydligt visar pälsteckning alternativt mottlings/prickig hud och minst ett annat tecken så kommer hästen att bli registrerad som Non-Characteristic.
Non-Characteristic


En Appaloosa som är registrerad som Non-Characteristic (N framför registrerings nr) får enbart korsas med en häst som har Regular Registration (# framför registrerings nr).

Detta innebär automatiskt att alla hästar av ApHC godkänd ras måste korsas med en Regular Registrated Appaloosa.


Är din häst registrerad som Non-Characteristic men har fått pälsteckning eller tillräckligt många andra karakteristiska tecken så kan man ansöka om att "uppgradera" registreringen till en Regular Registration. Detta görs på en särskild blankett.


Har du en Non-Characteristic häst och vill tävla och tjäna ApHC poäng så måste man ha ett Performance Permit. Detta kan fyllas i på flera olika blanketter eller en särskild blankett  bara för Performance Permit.


Möjlighet finns också att registrera hästar som har alla karakteristiska tecken men inte är renrasiga under förutsättning att de är kastrerade och inte kan användas i avel.


Se mer om detta under Hardship Registration.