Copyright © All Rights Reserved

 

 

Appaloosan är en mycket distinkt hästras som skiljer den från alla andra raser. Avbildningar som visar det ovanliga och typiska färgmönstret har hittats i förhistoriska grottor i Frankrike. De återfinns också i Kinesisk konst från 500-talet före Kristus, i persisk konst från 1400-talet och på andra platser i Europa. En teori är att Appaloosan kom till Nord Amerika från Spanien till Mexiko på 1600-talet och sedan spred sig över kontinenten.

Ca 1730 hade Nez Perce indianerna dem och det var den enda indian stammen som hade många Appaloosa hästar eftersom de passade in med sin höga intelligens, uthållighet och färgprakt. Nära kontakt med människorna krävde en lugn och bra disposition hos hästen.

Efter kriget mellan Nez Perce och den Amerikanska armén kapitulerade Chief Joseph vid Bear Paw bergen i Montana. Appaloosa hästarna såldes och började avlas in med andra raser. En del hästar bevarades och utgör grunden för dagens rena Appaloosa hästar.

Appaloosa Horse Club startades i USA 1938 med följande riktlinjer:

Att samla vetenskaplig fakta och historiska data angående Appaloosans härkomst; att samla data och utge registreringscertifikat baserat på det som bedöms utgöta grunden för framtida avel; att värna om, utveckla och standardisera den ras av prickiga hästar som i Nordvästra USA är kända som Appaloosas. The Appaloosa Horse Club i Mosco, Idaho är moderorganisationen för den Svenska Appaloosa Horse Club.

 

I Sverige bildades Appaloosa Horse Club i januari 2000 och Appaloosan är idag representerad inom alla typer av hästsport; från galopp till hoppning, dressyr till western, polohäst till paradhäst osv. Man brukar säga att om en häst kan göra det - så har en Appaloosa redan gjort det!